DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, gittiği her yerde çarşısı esnaflarını ziyaret etmeye devam ediyor. Babacan’ın ziyaretlerinde ise, esnaflarından duyduğu: “Hayat pahalılığından dolayı millet alışverişe çıkamıyor ki; işlerimiz iyi olsun. Ufak esnaf olarak tükenme yoluna doğru gidiyoruz. Her şey tekelleşiyor. Büyük firmaların eline kalıyor.”  diyerek dert yandı.


’Yıllardır esnaflık  yapıyoruz, şu an  tepetaklağız’
Esnaflar Babacan’a, “Sizden sonra çok değişti. Sizin zamanınıza kadar ekonomi bir şekilde gidiyordu. Siz bıraktınız, şu anda tepetaklağız. Esnaflardan bir çoğu yıllardır esnaflık yapıyor. Aynı zamanda sermaye bağladılar. Ama haksız rekabete dayanamıyoruz. Algısız vergisiz kirasız oturduğu yerden iş yapanlar var. Bir taraftan büyükler hep küçük işletmeleri yutuyor. Yani zanaatkâr olan esnaflar tükenmek üzeredir. Ama çalışmamız lazım, SGK-BAĞ_KUR ve kira gibi sabit giderlerimiz var. Çalışmamız lazım. Giderlerimiz günden güne artarken, işlerimiz günden güne eriyor. Bir taraftan hayat pahalılığı aldı başını gidiyor.” şeklinde dert yandılar.
  Babacan, “İşlerinizin tam açık olması zamanı değil mi? şu an. Millet tatilden döndü, okullar açıldı.” diye sordu. Esnaf, “Normalde tam mevsimi Başkanım.” dedi. Milletin satın alım gücü çok düştü diyen Babacan’a esnaf, “Sıfır desek yeri var. Siz siyasetten dolayı bu işlerden anlıyorsunuz ama birilerinin söylediği o yüzde 5 yüzde 10 enflasyonlar var ya bizim işimizde çok bariz. Geçen yıla göre, bu yıl müşteriye fiyat vermeye utanıyoruz.” ifadelerinde bulundular.
‘Çok doluyuz ama esnaf olarak bittik’
Babacan, “Mesela 5 liraya mal olan şey şimdi kaça mal oluyor?” diye sorduğunda esnaf, “10’dan aşağı değil.” dedi. En az iki katı yani diyen Babacan’a esnaf, “Kesinlikle o dedikleri enflasyon yalan. Onlar hiçbir şey harcamadıkları için onlara basit geliyor. Çıksın şurada halkı görsünler.” diye karşılık verdi. Babacan ise, “Ellerini ceplerine atıp bir alışveriş yaptıkları yok. Pazara gitmiyorlar. Ev kirası vermiyorlar.” dedi. Esnaf ise, “Pazara gitse halkın yüzde 80’inin yuhalayacağını biliyorlar. O yüzden milleti susturuyorlar. Çok doluyuz ama esnaf olarak çok da dertliyiz. Esnaf olarak bittik. Allah yardımcımız olsun.” sözleriyle karşılaşan Babacan “Amin” dedi.
           (HABER SERVİSİ)