Bir şehirden neler istersiniz? Ucuz olsun, ulaşımı rahat olsun, eğitimi iyi olsun vs. Eskiden beri bir yerleşim yerinden beklenen bir niteliklerden biri de canlı bir  Sosyal Hayat olmuştur. Yapılabilecek etkinlikler var mı? Varsa bu etkinlikleri kimler yapıyor ve nerelerde yapılıyor soruları zihinleri meşgul eder. Evden çıkmaktan nefret eden bir insan bile gün gelecek kendi anlayışına göre bir sosyal hayat arayacaktır.
 Eşrefoğlu başkenti Beyşehir eksiklikleri olsa da bu ihtiyaçlara cevap verebilecek bir şehir. Tarih, doğal güzellikler pek çok şeyi içinde barındıran müstesna bir mekan. Buna benzer şeyler pek çok yerde var ama Beyşehir’in farklarından biri de; Beyşehir Trekking ekibidir. Mustafa Büyükkafalı başkanlığında birkaç gönüllünün çalışmaları ile gelişen dernek ilçeyi pek çok platformda temsil edip tanıtıyor.  Doğa yürüyüşleri demek olan trekkingte geziler şu şekilde planlanıyor. Kültürel amaçlı, gezi veya kamp amaçlı olarak planlama yapılıyor. Ücret gezinin rotası ve yapılan yemeğe göre değişiyor. Rotalar Beyşehir, Derebucak, Hüyük, Seydişehir gibi il içi olduğu gibi Yenişarbademli, Aksu, Beşkonak ve Ermenek gibi il dışı mekanlara da geziler yapılabiliyor. Rotalar kolay, orta ve zor olarak ayrılıyor. İnsanlar kabiliyetlerine göre seçim yapabiliyor. Ancak kolay parkurlar o güne kadar cadde de yürümek dışında bu tip faaliyetlere katılmayan insanları göz önünde bulundurularak planlanıyor. Orta ve zor parkurlar tecrübe işi bana göre. Bu ön bilgi ile birlikte gezi rotasının birini kısaca anlatmak isterim.
 Göynem Tazı Yaylası ve Gencek Lavanta Bahçesi etkinliğini ele alalım. Toplamda 30-35 km’lik bir yolu minibüs ile geçiyoruz. Beyşehir- Derebucak yolundan sola Akçabelen yönüne sapınca bu köyü geçtikten sonra Derebucak Göynem mahallesi önümüze geliyor. Burada rehberler eşliğinde 7 km’lik orman içi yolundan sonra Tazı yaylasına ulaşılır. Burada Göynemli abilerimizin yapmış olduğu dinlenme mekanında günün ikramı ve muhabbetten sonra istikametimizi Gencek yönüne çevirdik. Burada Gencekgöleti kenarında da piknik yapılabilecek yerler mevcut. Sonrasında Huğlu tarafına gidildiğinde Gencek lavanta bahçesi karşımıza çıkıyor. Yeni meşhur olan bu mekan şimdiden çevreden pek çok ziyaretçiyi çekmiş durumda. Tüm bu etkinlikler sonrası akşam günbatımına yakın Beyşehir merkeze geliniyor ve program bu şekilde bitiyor. 
Bu tip etkinliklerin civar ilçelerde yaygınlaşmasını temenni eder ve Beyşehir’e bu değeri katan başta Mustafa Büyükkafalı olmak üzere Beyşehir Trekking ekibine de teşekkür ederim.