Bozkır Serüstad Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yetiş Leylek, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen mesleki eğitim stajına devlet katkısını da içeren düzenleme ile mesleki eğitimde yeni bir dönemin başlayacağını ve iş gücü piyasasında artık "Aradığım elemanı bulamıyorum." mazeretinin olmayacağını söyledi.

Mesleki eğitimde teni bir dönemin başlayacak olması konuları hakkında, gazetemizi bilgilendiren, Bozkır Serüstad Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yetiş Leylek, konu ile ilgili yaptığı açıklamalarında, “Mesleki eğitimde aradığı elemanı yetiştirmesiyle ilgili işverenin önünde hiçbir maddi yükümlülük olmayacak. Aynı zamanda gençlerimizin de mesleki eğitim merkezine devam etmeyle ilgili maddi olarak da avantajları olacak. Asgari ücretin yarısı kadar eğitimlerine devam ederken ücret alacaklar. Meslek, kişinin sadece kendisinin değil, başkalarının da yararlanacağı ve karşılığında kazanç elde edeceği bir faaliyettir. Bu hizmet ve üretim faaliyetleri için meslekî eğitim gereklidir.” dedi.
Mesleki eğitim merkezlerinin, öğrencilerin haftada bir gün okulda, diğer günler işletmede gerçek ortamda mesleki eğitim aldıkları bir eğitim türü olduğunu belirtti. "Düzenlemeler, öğrencilerin mesleki becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak."
Müdür Yetiş Leylek, bu iki düzenlemenin TBMM'de kabul edildiğini anımsatarak şunları kaydetti: "Öğrenciler açısından bildiğiniz gibi 3 yıllık eğitimin sonunda başarılı olanlar kalfa, dört yılın sonunda başarılı olanlar da usta olarak mesleki eğitim merkezlerinden mezun oluyorlar. Bu öğrenciler, dört yıllık eğitim boyunca her ay asgari ücretin üçte biri kadar ücret alıyorlar. 3. sınıfın sonunda kalfa olan öğrenciler de asgari ücretin üçte biri kadar ücret almaya devam ediyorlardı. Bu durum iyileştirildi. Yani artık kalfalar, asgari ücretin üçte birini değil, yarısı kadar ücret alacak. Bu, mesleki eğitim merkezlerine öğrencilerin yönelimi açısından çok önemli bir teşvik oluşturacak."
Bu düzenlemenin işverenlerle ilgili bir kısmı da olduğuna işaret eden Yetiş LEYLEK, "Her ay mesleki eğitim merkezine devam eden öğrencilerin almış oldukları asgari ücretin üçte biri kadar ücreti işveren ödüyordu. Devlet, eğer çalışan sayısı 20'nin altındaysa üçte birin üçte ikisini işverene geri ödüyordu." bilgisini paylaştı.
Bu yeni düzenleme ile devletin işveren üzerindeki maddi yükü alacağını ifade ederek işverenin 4 yıl boyunca sadece usta öğretici bulundurup öğrencilerin mesleki becerilerinin geliştirilmesine çok büyük katkı sağlayacağına böylelikle mesleki eğitim merkezlerinin cazip bir eğitim türü olacağının altını çizdi.
Burada en büyük avantajın ortaokul mezunu herkesin mesleki eğitim merkezinde eğitim alabileceği olduğunu ve dolayısıyla bir yaş sınırlamasının bulunmadığını Çıraklık eğitim öğrencilerinin aynı zamanda meslek lisesi mezunu olmaya hak kazandıklarını söyledi.
"Gençlerin maddi avantajları olacak"
Gençlerin maddi avantajları olacağını da sözlerine ekleyen Müdür Leylek: “Mevcut 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda ilave bir düzenleme daha var. Bu, yeni düzenlemeden önce de cari olarak uygulanıyordu. Öğrencilerimiz, iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı da sigortalıdır.
Ayrıca okulumuzda çıraklık eğitimi iş ve işlemleri devam ediyor. Kalfalık ve ustalık sınavları ile usta eğiticilik belge iş ve işlemleri de devam etmektedir. Meslek erbabı esnafımızın bu imkanlardan faydalanması için bir an önce kurumumuza gelip bilgi almalarında kendileri açısından azami yarar olacaktır.” Şeklinde önemli açıklamalarına son verdi. 
(Haber: Özgür Yılmaz)