Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın seçim vaatlerini ve 3 yıl içerisinde bu vaatlerin ne kadarının gerçekleştirilip ne kadarının gerçekleştirilemediğini bir basın açıklaması ile değerlendirdi.

Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici, 31 Mart’ta yaptığı basın açıklamasında, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın 3 yılını doldurmasının ardından değerlendirmelerde bulunurken, şu ifadelere yer verdi: “Yapılana teşekkür eder, yapılmayanı eleştiririz.” diyen Ekici’nin basın açıklaması gazetemiz Bozkır Postasına da ulaşmıştır. Basın açıklamasını aynen siz okuyucularımızla aynen paylaşıyoruz.  
Başkan Ekici, Gelecek Partisi Konya İl Başkanlığı olarak Konya’da hemşehrilerimizin sesi, gözü, kulağı olmaya devam edeceğiz. Yerelde Konya belediyelerinin genelde hükümetin iyi ve doğru projelerini desteklemeye, kötü ve yanlış projelerini eleştirmeye de devam edeceğiz. Bilindiği üzere son yerel seçimler 31 Mart 2019 tarihinde yapılmıştı. Bugün 31 Mart 2022 yerel seçimlerin üzerinden tam 3 yıl geçmiş. Hemşehrilerimiz Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı 5 yıl süreyle yönetme emanetini 31 Mart 2019 tarihinde Sayın Uğur İbrahim Altay’a vermiştir. Sayın Başkan görev süresinin 3 yılını tamamlamıştır. 
Sayın U. İbrahim Altay’ın 2019 yılında seçim beyannamesinde vadettiği yatırım ve projelerin bugün ne durumda olduğunu değerlendirmek ve kamuoyu ile paylaşmak amacıyla bu basın açıklaması yapılmıştır. 
Başkan Altay’ın seçim beyannamesinde vadettiği bazı yatırım ve projelerin tamamlandığı ve hemşehrilerimize hizmet vermeye başladığı görülmüştür. Tamamlanan yatırımlar ve projeler için Sayın Başkana ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. “Konya’ya bir çivi çakandan Allah razı olsun” diyoruz.
Ancak Sayın Başkanın seçim beyannamesinde vadettiği bazı yatırım ve projelere hiç başlanılmadığı, bazı yatırım ve projelere başlanılmasına rağmen ağır aksak ilerlediği tespit edilmiştir.
Başkan Altay’ın seçim beyannamesinde vadettiği bazı önemli projelerin son durumları proje bazında aşağıda özetlenmiştir:
KONYA METRO PROJESİ
Konya tarihinin en büyük projelerinden olan ve ilk müjdesi 2015 yılında dönemin Başbakanı Genel Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından verilen Konya metrosunda henüz bir çivi dahi çakılmamıştır. 
Oysaki Başkan U. İbrahim Altay’ın seçim vaadinde Konya metrosunun ihalesinin 2019 yılında yapılacağı ve ikinci 100 günlük eylem planında yer aldığı ifade edilmişti. İkinci 100 gün değil dokuzuncu 100 gün geçmesine rağmen metroda hiçbir ilerleme sağlanmamıştır. Büyükşehir Belediyesinin 2019 yılında yaptığı sözleşmeye göre metronun 4 yılda bitirilmesi gerekiyordu.  Sözleşme yapılalı 2,5 yıl oldu ama hala metro inşaatına başlayamadılar. Neden? Çünkü finansman bulamıyorlar. 2,5 yıldır Çin’in kapısında kredi onayı bekliyorlar. Kredi dileniyorlar. Çünkü liyakatsiz ekonomi kadrolarıyla ülkemizin öz kaynaklarını ve ekonomik itibarını bitirdiler.
Başkan U. İbrahim Altay’a soruyoruz Konyalı metroyu daha ne kadar bekleyecek? Konyalı metronun 2023’te bitirilmesinden umudunu kesti de 2053 ya da 2071’e kalmasın diye dua ediyor.
Genel Başkanımız Başbakanlıktan ayrılmasaydı metro projesinin ilk etabı 2018 yılında tamamı da 2020 yılında bitirilecekti.
KONYA ŞEHİRLERARASI OTOBÜS TERMİNALİ’NİN TAŞINMASI
Başkan U. İbrahim Altay 2019 seçim manifestosunda; şehrin en işlek ulaşım aksında kalan Konya Şehirlerarası Otobüs Terminali’ni Aksaray-Ankara kavşağına taşımayı hedeflediklerini, Yeni Otogar çevresine farklı sosyal donatılar yaparak bölgeye değer kazandıracaklarını ifade etmişti.
Başkan Altay, proje kapsamında stadyumdan başlayarak mevcut otogar ve Dr. Sadık Ahmet Caddesi üzerinden Yeni Otogara uzanan tramvay hattını bu dönemde tamamlamayı planladıklarını, böylece bu hat ile Organize Sanayi Bölgelerine ulaşımı kolaylaştıracaklarını da belirterek şehir trafiğinde ciddi bir rahatlamanın yaşanacağını açıklamıştı.
Başkan Uğur İbrahim Altay’ın seçim öncesi iddialı projeleri arasında yer alan ve şehrin trafiğini büyük ölçüde rahatlatacak otogarın taşınması projesinde aradan geçen 3 yıla rağmen hiçbir gelişme yaşanmadı.
Konya’da trafik sorunu günden güne artarken özellikle İstanbul Yolu ve bağlantılı yollarda yaşanan trafiğin ana sebeplerinden olan otogarın taşınması için planlanan projede somut adım atılmadı. Dahası şehirdeki hemen hemen tüm projelerde olduğu gibi bu proje de metroya endeksli olduğu için yakın bir gelecekte otogarın taşınması mümkün görünmüyor. Kısaca otogarın taşınması da Konya’nın unutulmuş projeleri arasına girmeye aday duruyor.
CEPHANELİK BÖLGESİNDE YATAY MİMARİYE UYGUN YENİ ŞEHİR PROJESİ
Başkan U. İbrahim Altay’ın 2019 yılı seçim beyannamesindeki iddialı vaatlerinden birisi de Cephanelik Dönüşüm Projesi ve bu kapsamda bölgede yapılacak yatay mimariye uygun 4 bin 789 dairelik yeni şehir projesiydi.
Başkan Altay’ın, “Cephanelik Dönüşüm Projemiz sadece şehrimizde değil Türkiye’de de en çok konuşulacak projeler arasında yer alacak ve Büyükşehir Belediyemiz için önemli bir gelir kaynağı olacak.” dediği projeye de seçimlerin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen henüz başlanılmamıştır
Başkan U. İbrahim Altay projeye başlanılamamasının nedeni olarak mevcut cephaneliğin taşınacağı yeni cephaneliğin yapım süreci olduğunu ifade etmiştir.
SİYER MERKEZİ 
Başkan Altay’ın 2019 seçim beyannamesinde “İslam mimarisine uygun olarak Siyer Merkezi inşa edilecek. ” denmişti. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin 2020-2024 Stratejik Planı’nda Siyer Merkezi’nin muhtevasına, görsellerine ve alan bilgilerine yer verilmiş olmasına rağmen Siyer Merkezi Projesi’nin yapımına başlandığına ya da devam ettiğine ilişkin herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır.
KONEVİ KÜTÜPHANESİ 
Başkan Altay’ın seçim vaatlerinden birisi de eski askeri hastanenin yerine yapılacak olan Konevi Kütüphanesi ve sosyal donatılarıydı. Askeri hastane olarak bilinen ancak 15 Temmuz’dan sonra Sağlık Bakanlığı’na devredilen ve İl Sağlık Müdürlüğü olarak da kullanılan alanın Konevi Kütüphanesi yapılmak amacıyla Konya Büyükşehir Belediyesi’ne devir protokolü 2019 yılı Mart ayında gerçekleştirilmişti. Devir protokolünün üzerinden 3 yıl geçmiş olmasına rağmen Konevi Kütüphanesi inşaatının başladığına ya da devam ettiğine yönelik bir bilgiye ulaşılamamıştır.
TRAFİK SORUNU
Başkan Altay 2019 seçim beyannamesinde şehrin trafik sorunun çözümüne yönelik olarak “Altyapı ve ulaşımda yeni yatırımlar ve düzenlemeler yapacağız. Yeni caddeler ve arter yollar açacağız. Toplu ulaşımda yenilikler sağlayacağız. Trafik Simülasyon Merkezini kuracağız. Akıllı kavşak projesini hayata geçireceğiz. Toplu ulaşımda bisiklet kullanımını arttıracağız. Konya’yı yerel yönetimlerin örnek şehri haline getireceğiz.” şeklinde vaatlerde bulunmuştu.
Bu vaatler şehrin son yıllardaki en önemli sorunlarından biri olan trafik sorununu çözmediği gibi aksine trafik sorunu her geçen gün artmaktadır. Sabah ve akşam saatlerinde trafik yoğunluğunun arttığı en az 4-5 kavşağa alt ve üst geçişli köprülü kavşakların yapılması gerekirken bu yatırımlar yapılmamıştır. Ancak trajikomik bir şekilde son dönemlerde araç yakıtlarına yapılan fahiş zamların trafik yoğunluğunu azaltacağı da beklenmektedir! Araçlarına yakıt alamayan hemşehrilerimiz trafiğe çıkamayacağından trafik sorunu da kendiliğinden çözülmüş olacaktır!
KAPALI ÇOCUK OYUN ALANLARI
Seçim beyannamesinde çocukların yılın 12 ayında, yaz kış rahatlıkla faydalanabilecekleri oyun alanları oluşturulacağı ifade edilmişti. Bahsedilen bu oyun alanlarının Belediye tarafından yapıldığına ya da çocuklar tarafından kullanıldığına ilişkin bir bilgiye rastlanmamıştır. 
ESKİ SANAYİ VE KARATAY SANAYİSİ’NİN TAŞINMASI VE YENİ SANAYİ SİTESİ PROJESİ
Başkan Uğur İbrahim Altay seçim bildirisinde “Şehir merkezinde yer alan Eski Sanayi ve Karatay Sanayii’ni taşıyacağız. Şehri rahatlatacağız. Buradaki proje TOKİ tarafından yapılacak. Yerine yeni gençlik tesisleri ve yeşil alanlar oluşturacağız. Aslım Bölgesinde 3 milyon metrekare alanda yeni ve gelişmiş sanayi merkezini kuracağız.” demişti.
Büyükşehir Belediyesi yetkililer tarafından Eski Sanayi ile Karatay Sanayisi’nin yapılacak olan Yeni Sanayi Sitesine taşınacağı yıllardır dillendirilmesine rağmen henüz bu sanayilerin taşınması gerçekleştirilememiştir. Bu sanayilerin taşınması yıllardır yılan hikâyesine dönmüştür. Eski Sanayi ve Karatay Sanayi esnafı yıllardır süren belirsizlikten şikâyetçidir. 
Nihayet 2021 yılında TOKİ’nin Yeni Sanayi Sitesi inşaatını üstlenmesiyle bu projeye başlanabilmiştir. Belediye yetkilileri Yeni Sanayi Sitesi inşaatının 2023 yılında tamamlanacağını ve eski sanayilerin taşınacağını ifade etseler de verilen sözlerin zamanında yerine getirilip getirilmediğinin takipçisi olmaya devam edeceğiz.
KAMYON GARAJI PROJESİ
Başkan Altay’ın 2019 seçim vaatlerinden birisi de Aksaray yolunda yapılacak olan 3 bin araç kapasiteli Yeni Kamyon Garajı projesiydi. Kamyoncu esnafının 3-4 yıldır gündeminde olan ancak yapımına bir türlü başlanamayan Yeni Kamyon Garajının inşaatına nihayet 2021 yılında başlanabilmiştir. Yetkililer tarafından projenin 1 yıl içerisinde tamamlanacağı ifade edilmiştir. Kamyoncu esnafımız ve hemşehrilerimiz adına diğer projeler gibi bu projenin de takipçisi olacağız.
ESKİ STADYUM ALANINA YAPILACAK KONYA MİLLET BAHÇESİ
Başkan U. İbrahim Altay’ın önemli seçim vaatlerinden biri olan millet bahçelerinden eski stadyum alanında yapımına başlanan Konya Millet Bahçesi de tamamlanamayan ve geciken projelerden. Başkan Altay tarafından 2021 Haziran ayında tamamlanacağı ifade edilen proje verilen tarihin üzerinden yaklaşık 1 yıl geçmesine rağmen henüz bitirilememiştir. Belediye yetkililerin en son açıklamalarına  göre projenin 2023 yılının yaz aylarında tamamlanması planlanıyor. Diğer projeler gibi bu projenin de takipçisi olacağız.
MEVLANA ÇARŞISI VE ALTIN ÇARŞI DÖNÜŞÜM PROJESİ
Başkan Altay 2019 seçim beyannamesinde “Mevlana Müzesi ile Bedesten Çarşısı arasında kalan Mevlana Çarşısını ve Altın Çarşıyı yenileyeceğiz.” demişti.
Mevlana Çarşısı’nın yenilenmesine 2020 yılında başlanıldı. Mevlana Çarşısı esnafına ve kamuoyuna projenin 9 ay içerisinde bitirileceği duyurulmuştu. Başkan Altay tarafından da 2021 yılı içerisinde bitirileceği ifade edilen proje bugün itibariyle halen devam etmektedir. Edindiğimiz son bilgilere göre projenin tamamlanmasının 2022 yılı sonunu bulacağı tahmin ediliyor.
ÇATALHÖYÜK TANITIM VE KARŞILAMA MERKEZİ
Başkan Altay’ın seçim vaatlerinden olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin temeli 2021 Ağustos ayında atıldı. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Mevlana Kalkınma Ajansı desteği ile hayata geçirilen Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin 2022 Mart ayı itibariyle %70’lik kısmının tamamlandığı ifade edildi. Projenin 2022 yılı sonunda bitirilmesi planlanıyor. Diğer projeler gibi bu projenin de takipçisi olmaya devam edeceğiz.
ASELSAN SİLAH FABRİKASI
Başkan Altay’ın seçim beyannamesinde vadettiği projelerden birisi de Aselsan Silah Fabrikası’ydı. Çeşitli yerel aktörlerin ve şirketlerin de katkısıyla bu önemli proje tamamlanarak şehrimiz ekonomisine kazandırılmıştır. Başkan Altay’a ve emeği geçenlere teşekkür ederiz. Savunma gibi kritik alanlarda istihdam sağlayan bu tür yatırımların artmasını bekliyoruz. İktidara geldiğimizde bunun gibi yüzlerce yatırımı Konyamıza kazandıracağız.
TOKİ İŞ BİRLİĞİYLE ARDIÇLI TOPLU KONUT PROJESİ
Başkan Altay’ın 2019 seçim vaatlerinden biri olan Ardıçlı bölgesinde TOKİ iş birliğiyle 1057 konut projesinin 1. Etabının tamamlandığı ve yeni etaplarının da devam ettiği öğrenilmiştir. Başkan Altay’a ve emeği geçenlere teşekkür ederiz.
(HABER MERKEZİ)