Her yıl bayram öncesi yoğunluk yaşayan Bozkır esnafı geçtiğimiz Ramazan Bayramı öncesi iş yapamamaktan dert yandı. Bayram sonrası da işler tamamen bıçak gibi kesildiğini dile getiriyorlar.

Diğer yıllara göre her yıl bayram öncesi, dışardan gelen gurbetçilerimizle dolup, taşan Bozkır, bu bayram öncesi o yıllardaki beklenen ve yaşanan yoğunluk bu yıl, hayat pahalılığından ve vatandaşlarımızın alım gücünün düşmesi nedeniyle kendini sessizliğe bıraktı.
Salgın süreci, ekonomik kriz, Rusya-Ukrayna savaşı derken a'dan z'ye tüm ürünlere yapılan zamlar halkımızın alım gücünü erittiği yaşanan sessizlikten ve alışverişlerin yapılmadığından kendini iyice belli etti.
Her yıl Ramazan Bayramı öncesi yoğunluğun yaşandığı Bozkır’da bu yıl bayram öncesi Bozkır çarşısı oldukça sakin ve sessiz geçtiği gibi, o yaşanan yoğun tarfik yaşanmadığı ve caddeler sessiz ve boş kaldı.
Geçtiğimiz yıllarda bayram önceleri yoğun iş yapan birçok esnaf, bu yıl hayat pahalılığından dolayı gurbetçilerimizin gelmediğinden dolayı umduğunu bulamadı.
"Vatandaşlarımızın alım gücü sıfıra düşmüş"
Bütçe yetmediği için baba ve anne kendisine bayramlık alamadığına dikkat çeken esnaflarımız; “Piyasada fiyatlar baya uçuktur. Geçen yıl örneğin bir elbiseyi 100 liraya alarak 120 liraya satıyorduk.  Şu an ise 250 lira alarak satıyoruz. İnsanların alım gücü sıfıra düşmüş. Vatandaşlar ürün alamıyor. Gelen aile kendisine alamıyor, birçoğu da ancak çocuğunun elbiselerini alabiliyor. Büyüklerin bayramlık giyme devri bitti. Allah herkesin yardımcısı olsun. Asgari ücret iki kat oldu ama fiyatlar 5 kat oldu. Geçen yıl bayramda iyiydi, bu yıl her şeyin fiyatı ateş pahası oldu. Bir etek 450 lira, gömlek 300 lira olmuş. Bir bayan etek ve gömlek alsa 750 lira ediyor. Ayakkabı ile birlikte bin lira ediyor. Ailenin 3 çocuğu ve bir de kirası varsa Allah yardımcıları olsun. Bayramda yoğunluk olmadı, sadece çocuk kıyafetleri satıldı. Çocuk kıyafetleri satışlarında da geçtiğimiz yıllara göre, çok çok düşük satıldı. Bütçe yetmediği için baba ve anne kendisine bayramlık bile alamadı.” ifadelerini kullandı.
"Hiç satış yapamadık desek yeridir"
Geçen yıla oranla satışlarının yüzde 60 ile 70 arasında azaldığını belirten çarşı esnafları; “Fiyatların artmasından dolayı satışlarımız geçen yıla göre oldukça düştü. Gelen müşteriler fiyat soruyor gidiyor. Pahalı olduğundan dolayı kimse alışveriş yapmıyor. Hiç satış yapamıyoruz desek yeridir. Geçen seneye oranla satışlarımız yüzde 60 ile 70 arasında azaldı. Fiyatları soran kaçıyor.” dedi.
"Bayramdan sonra işlerimiz iyice durdu"
Bayramdan sonra işlerin iyice durduğunu belirten Bozkır esnafı; “Genelde herkesin işi değil. Bayramdan dolayı az çok iş yapanlarımız olmuştur. Ama yapılan işlerle de, dükkanımızın masraflarının belki birkaç ayını karşılayabilir. Bayramdan sonra işlerimiz iyice durdu. Bozkır’a bağlı köylerimizden de bu aylarda mevsimlik işçiler dışarıya çalışmaya giderler. Yanı anlayacağınız Bozkır tamamen sessizliğine bürünecek. Biz esnafların dükkân kirası, Bağ-Kur ve Sgk primleri vergileri gibi çeşitli giderler gün geçtikçe artıyor. İşler gün geçtikçe azalıyor. Allah esnaflarımızın yardımcısı olsun.” ifadelerinde bulundular.
(Haber: Yunus Yılmaz)