Konya ilimizin ilçelerinden Kulu ilçesinde Yunus Emre Camisinin duvarlarını ve kubbelerini Bozkırlı hemşerilerimizden Nakkaş ustası Cemal ve Mehmet Çalışkan kardeşler süslüyor. Nakkaş ustası olan iki kardeş yaptıkları işleme ve motiflerle Kulu ilçesinden adlarından söz ettiriyorlar.

Kulu ilçesinde geçtiğimiz yıl yıkımı gerçekleştirilen Yunus Emre Camii hayırseverlerin desteği ile yeniden ibadete açılırken, Yunus Emre Camisinin duvarları ile kubbeleri, Bozkırlı hemşerilerimizden ve Bozkır’ın gururu olan, Nakkaş ustası Cemal ve Mehmet Çalışkan kardeşler tarafından süsleniyor. 
Osmanlı ve Selçuklu döneminden günümüze kadar hale devam eden nakkaşlık sanatını gerçekleştiren Bozkırlı Nakkaş ustası Cemal ve Mehmet Çalışkan kardeşler, Kulu ilçesindeki Yeni Mahallede bulunan Yunus Emre Camisi'nde yaptıkları örnek süslemeleri sergilerlerken, Kulu ilçesi ile mahalle halkının ilgi odağı oldukları belirtiliyor. 
30 yıldır 2 kardeş olarak Türkiye genelinde 350'ye yakın Cami'de örnek desenlerle nakkaş işlemlerine devam ettiklerini belirten Bozkırlı hemşehrimiz Nakkaş Ustası Cemal Çalışkan şu ifadelere yer verdi: “Aslen Bozkır ilçesindeniz ve halada Bozkır’dan kopmadık ve sıla-i rahim olarak ziyaretlerimizi yaparız. ‘Bozkırlıyız’ demekten de gurur duyuyoruz. Ama işlerimiz nedeniyle Meram'da ikamet etmekteyim. 1993 yılında nakış hat işine Mehmet abimle beraber başladım. Çeşitli ustaların yanında çalıştık. 2002 yılından beride kendimiz bu işi yapmaktayız. Türkiye genelinde toplam 350 eserimiz var. Bu işi ilk önce severek, isteyerek yapacaksın. Biz iki kardeş olarak işimizi titizlikle yapıyoruz. Bu iş titizlik ve hassasiyetle yapılması gereken bir sanattır.
İlk olarak işe başlamadan önce raspasını, zımparasını güzelcene yapıyoruz. Sonra 3 kat detaylı bir şekilde boyasını vuruyoruz. Daha sonra taksimatını tek tek yapıyoruz. Ondan sonra projesini çiziyoruz daha sonra tozlama suyu ile şablonları tek tek çıkarıyoruz. Camilere, kullandığımız motifler genelde Osmanlı, Selçuklu motifi karışımı uyguluyoruz. Bunu en güzel titizlikle yapmaya çalışıyoruz. Bu yaptığımız model Selim Sultan modeli güzel bir eser çıkarmaya çalışıyoruz. Genelde göze hoş gelsin diye açık renkler kullanmaya çalışıyoruz.  
Kulu Yunus Emre Camisine bir aydır geldik ve kardeşimle birlikte arkadaşlarla çalışıyoruz. Bu süre içerisinde kubbeyi, aslan göğsü ve kemerleri bitirdik. Ser mahfil altı ve aşağı bodrum kat kaldı. Bir aylık bir işimiz kaldı. Bitirdikten sonra camimizi teslim edeceğiz. Cami İmam Hatibi Ferdi hocamıza, Sıtkı bey ve Bekir beyden Allah razı olsun. Cemaati bol olsun. Kulu'ya hayırlı olsun.'' dileklerinde bulunan Çalışkan kardeşler gazetemiz aracılığıyla da Bozkır’a bol bol selam olsun dediler. 
(Haber: Yunus Yılmaz)