Konya’nın incisi Beyşehir’e gitmeyen çok az kişi vardır. Gitmeyenler gitsin, gidenler de Sultan Hamid devrinden kalma Taşköprü’nün yanındaki Çetmili Ali Çavuş anıtını iyi okusun. Tarihimizi dizilerden öğreniyoruz. Çetmili Ali Çavuş hikayesini de dizilerden duyduk. Makedonyalı Türk oyuncu Ertan Saban’ın oynadığı  Gelsin Hayat Bildiği Gibi isimli dizide bu meseleye değinilmese memleketin çoğunun Çetmili Ali Çavuş’tan haberi olmayacaktı.
 Türk Milletinin tarihinde en önemli hadiselerden biri olan 1912-1922 arasında yaşanan ve 10 yıl savaş olarak adlandırılan bir süreç yaşanmıştır. Balkan savaşları ile başlayan ve 9 Eylül 1922’de düşmanın İzmir’den kovulması ile fiilen biten bu süreç Türk tarihinin en elim zaman dilimidir. Çetmili Ali Çavuş köyünde oğlu Mehmet’i 8 yaşındayken bırakır. 11 yıl sonra 19 yaşında alay sancaktarı olarak karşılamıştır. Baba- oğul hasret gidermeye fırsat bulamadan Ali Çavuş oğlunun kollarında şehit düşmüştür. Oğlu da aynı savaş içerisinde şehit olmuştur. Baba oğlun kavuşmaları ahrete yani Hz. Peygamber’in Liva-ı Hamd sancağı altına kalmıştır. Umulur ki cennetle müşerref olsunlar. Orada karşılaşsınlar. Bu onlarcası arasında bildiğimiz hikâyelerden biridir. Bilmediğimiz kaç tanesi var Allah bilir? Bu nedenle vatan kolay bulunmadı. Kolay verilmez. Yazının  yazıldığı 30 Ağustos tarihi bizim için bu nedenle mühim. Şehitlerimizin Allahtan rahmet ve gazilerimize hayırlı ömürler dilerim.
 Yazının bu noktasında Ali Çavuş’un köyüne dair birkaç satırım var. Çetmi isimli Konya’da iki yerleşim yeri mevcuttur. Bunlardan birisi Taşkent’e bağlı ve Konya’nın en son köylerinden biri olup şelalesi ile bilinir. Diğeri ise Ali Çavuş’un köyü olan ve resmi adı Akçabelen olan bir yerdir. Çetmi kelimesi Türkçe olup Karadeniz bölgesinde Çepniler Alevidirler. Kaderin cilvesi aynı ismi taşıyan bu iki yerden Beyşehir’e bağlı olanın ismi Akçabelen olarak değiştirilmiştir. Eski ismin iadesi daha doğrudur. Çetmi yöresi yakın zamana kadar Seydişehir’e bağlı kalmıştır. Sonradan ilçe hudutları değişmiştir. Şu an Beyşehir’e bağlı olup fasulyesi ile meşhurdur. 
Anadolu’nun bu güzel köyünden bu şekilde destanlar yazan insanlar çıkmıştır. Dizi ise 2 dakikalık bir sahne ile izleyiciye başta Ali Çavuş ve oğlunu, daha sonra Çetmi ve Beyşehir’i tanıtmıştır. Şahadetinden 100 yıl sonra bu kahramanlarımızı ve memleketlerini tanıtanlardan Allah razı olsun.