“Kullarıma söyle, sözün en güzelini söylesinler…”(İsra Süresi:53) buyuran Cenabı Hakk; bırakın bir Müslümanla konuşurken güzel konuşmayı Hz. Musa’nın (a.s) yaşamasını engellemek için doğacak bütün çocukları öldürtmekle kalmayıp kendini ilah ilan eden Firavun’a karşı dahi Rabbimiz Hz. Musa’ya (a.s) yumuşak söz söylemesini emretmiştir.
“Ey Musa! Firavun’a karşı yumuşak söz söyle, ona yumuşaklık göster!”(Taha Süresi:44)  Ayetinde olduğu gibi  hem günahsız hem de bizlerin elinde yetiştirme adına bu dünyada emanet olan çocuklarla iletişim kurarken; “ sözün en güzelini yumuşak bir şekilde”  söylenmesini Cenabı Hakk yukarıdaki iki ayette anne babalara çok güzel açıklamaktadır.
Anne babaların çocuklarıyla iletişim kurma ve iletişimin devamını sağlama ve söylemlerin çocuklar üzerinde daha etkili olmasını ise Sevgili Peygamberimiz (s.a.v)’in şu hadisiyle çok daha iyi anlamaktayız.
“Allah Teala bana farzların ikamesini emrettiği gibi, insanlara lütuf ve merhametle muamele edip yumuşak söz söyleyerek, onların kalpleri arasında muhabbet filizleri yeşertmemi emretti.” (Süyuti,el Camiü’s- Sağir,I, 59/1695)
Anne babalar, çocukların yetiştirilip eğitilmesi konunda çocuklarla kurulacak iletişim şeklini yine Peygamber Efendimizin (s.a.v) tebliğindeki yaklaşımını başarılı olma adına almak zorundadırlar.
Hepimizin malumu olmak üzere Peygamber Efendimiz (s.a.v)  İslamı tebliğ ederken insanlara karşı hep yumuşak davranmıştır. Müşriklerin kaba davranışlarına ve yüksek sesle konuşmalarına karşı Peygamber Efendimiz (s.a.v) hep bir rahmet peygamberi edasıyla yaklaşmış ve onların doğru yola girmelerini sağlamıştır
Peygamber Efendimizin (s.a.v) bu davranışını Cenabı Hakk Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: 
“Allah’ın rahmeti sayesinde sen onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın, onlar senin etrafından dağılıp giderlerdi...” (Ali İmran Süresi:159)
Peygamber Efendimizin (s.a.v) İslami tebliğindeki bu yaklaşımını anne babalar da çocuk terbiyesinde kuracakları iletişimde uygulamalıdırlar. Çünkü çocukların iletişimdeki hassaslıklarının yanında karşısındakini model alma özellikleri de vardır. Eğer anne babalar çocuklarının kendilerini seven sözlerini tutan ve sıkıntılarını her zaman kendileriyle paylaşmasını isteyen bireyler olmalarını istiyorlarsa; yukarıdaki ayetlerde geçen “Yumuşak söz söyleme ile sözün en güzelini söylesinler.” ayetindeki manayı çok iyi anlayıp hayata geçirmelidirler.
Yukarıdaki hadis ve ayetler, insanlarla iletişimde olduğu kadar canı ciğeri olarak gördükleri çocuklarıyla da eğitim ve terbiye adına iletişim kurarken nasıl olunması gerektiğini anne babalara çok güzel anlatmaktadır. Eğer anne babaların her konuda olduğu gibi çocuklarıyla da iletişim kurarken rehberleri Kur’an- Kerim ve Peygamber Efendimiz (s.av) olsaydı iletişim noktasında çocuklarıyla yaşadıkları sorunların birçoğunu bugün yaşamayacaklardı.
Sonuç olarak  “Ey Musa! Firavun’a karşı yumuşak söz söyle, ona yumuşaklık göster!”(Taha Süresi:44)  Ayetini okuduktan sonra, başlığımız olan “İletişimde Çocukların Firavun Kadar Değeri Yok mu?” cümlesini bir daha okuyup düşünmekle sizi baş başa bırakmak istiyorum.