Hz. Ömer, İranlı bir kölenin suikastı ile ağır yaralanınca ölümüne kadar geçen sürede ona kendisinden sonra ümmeti kimin idare edeceğine dair sorular sorarlar. Hz. Ömer de onlara şöyle cevap verir:
 -Eğer Ebu Huzeyfe’nin azatlısı Salim sağ olsaydı onu size halife olarak tavsiye ederdim. Azatlı yani kölelikten kurtulma bir Müslüman’ı neden halife tayin etmek istiyordu. Salim’i diğerlerinden ayıran neydi? Azat edilmiş dahi olsa kölelere hoş bakmayan bir topluma neden bir cümle kurulmuştu. İşte yazımız Salim( R.A) ‘i farklı kılan nedenler üzerine olacaktır.
  İranlı zengin bir aileye mensup olmasına rağmen bir baskın sırasında esir alınıp köle olarak Medineli bir Yahudi tarafından satın alınmıştır. Daha sonra Salim, Ebu Huzeyfe ile evlenecek olan Subeyte tarafından satın alındı. Bu kadın Ebu Huzeyfe ile evlenince Salim de onların kölesi olarak hayatını devam ettirdi.Sahipleri Müslüman olunca Salim de İslamiyeti seçti. Ebu Huzeyfe, Salim’i azat etti. Bu şekilde yeni diniyle hayatı devam etmiş oldu.
 Salim( R.A) Kur’an-ı Kerim’i güzel bir şekilde okurdu. Ayrıca hafızdı. Hz. Peygamber’in Kur’an okumayı onlardan öğrenin buyurduğu dört Kurra’dan biriydi. Kuba mescidinde imamlık yapan sahabedir. Hz. Peygamberin “Ümmetimin içinde bunun gibileri var olduğu için hamdolsun” diye övdüğü sahabedendir. Hz. Peygamberin Uhud gününde yanında bulunan 7-15 kişilik grubun içinde Salim de bulunmaktaydı. Yine Medine’de korkunun hüküm sürdüğü günlerden birinde kılıcına sımsıkı sarılmış vaziyette beklemiş ve cihada hazır olduğunu belli etmiştir. Hz. Peygamber ile bütün savaşlarda cihada katılmıştır. 
 Hz. Peygamberin son zamanlarında Yemame bölgesinde isyan eden ve Peygamberlik dava eden Müseylime isimli bir şahıs ortaya çıkmıştı. Allah Resulü bölgeye ordu göndermişti. Ordu içinde Ebu Huzeyfe ve azatlısı Salim de bulunmaktaydı. Savaş sırasında bayraktarlık görevini üstlenmişti. Aldığı darbeler sonucu önce sağ kolu koptu. Bayrağı sol eline aldı. Sonra sol kolu koptu. En sonunda boynuyla bayrağı yere düşürmemeye çalışmıştı. Şahadeti öncesi kendisinden önce şehit olan Ebu Huzeyfe’nin yanına taşınmak istedi. Orada son nefesini verdi. Allah rahmet eylesin. Yazının başında Hz. Ömer’in kendisi ile ilgili söylediği söz şu manaya gelmektedir. Toplumun köle veya azatlı olarak değerlendirdiği bir insanı idareciliğe tavsiye etmesi toplumsal bir tabuyu yıkmaya yöneliktir. Arap toplumunda veya bugün köle, azatlı, toplumun alt kesiminden gelen insanların idareciliğine iyi gözle bakılmaz. Bana göre Salim( R.A)’in seçilmesinin en önemli nedeni Allaha, Resulüne ve Kuran’a olan muhabbetidir. Kısaca takvasıdır. Rabbim onların yolunda olmayı nasip etsin.